fbpx

Trčite li!?

Ljudi trče. U našoj je prirodi kretanje. Trčanje je vrhunac tog kretanja, a trčanje na maratonu ili polumaratonu je vrhunac trčanja i trkačkih disciplina.

Banja Luka je u Aprilu proslavila svoj Dan Grada, lijepo i razdragano, nizom dobro osmišljenih manifestacija i događaja, ali Maj u Banja Luci već 4 godinu zaredom pretenduje da zasjeni aprilske svečanosti.

Banjalučki polumaraton je postao vrhunski sportski događaj, i sve više glavni proljetni brend grada na obalama Vrbasa. Tako je i ovog Maja, jer ovog 12 Maja 2018 biće održan 4 Banjalučki polumaraton (m:tel), sa početkom u 9 časova. Međutim događaji vezani za 4 Banjalučki polumaraton počinju već u petak, 11 Maja i trajaće sve do nedelje 13 maja.

Poznato i nepoznato o istoriji (polu)maratonaca

Maraton! Ova riječ je simbol za izdržljivost. Znaju to posebno oni koji se na bilo koji način bave trčanjem, ali i svi mi koji sa strahopoštovanjem posmatramo trkače na duge staze, a duža staza od maratonske ne postoji.

Zahvaljujući drevnoj Grčkoj i čuvenoj Maratonskoj bitci, koja se odigrala 490. godine prije Hrista, između Grka (Atina) i Persijanaca. Legenda kaže, ali i Herodot, koji je glavni izvor podataka o Maratonskoj bitci, da je vojnik po imenu Filipid dobio zadatak da Atinjanima javi radosnu vijest o pobjedi nad mnogobrojnijim neprijateljem. Pretrčao je 42 kilometra, izustio – Nike (pobjeda) – i od prevelike iscrpljenosti umro na ulicama Atine, na rukama svojih sugrađana.

Maratonska trka je međutim prvi put uvrštena u program prvih ili modernih Olimpijskih igara koje su održane u Atini 1896. godine. Ova trka je bila ideja Francuza Michel Breal-a, studenta grčke mitologije, koji je bio inspirisan legendom o Maratonskoj bitci i vojnikom-trkačem koji je javio o pobjedi.

Ostalo je istorija koja se ponavlja jednom godišnje u velikom broju gradova širom svijeta, prvi gradski maraton pripada Bostonu, održan je 1897, ili svake četiri godine na Olimpijskim igrama.

Polumaraton je kao atletska disciplina afirmisan nešto kasnije. Istina nikada nije uvršten u Olimpijske discipline, ali je Međunarodna atletska federacija – IAAF prvi svjetski rekord u polumaratonu priznala 1977. godine, a od 1992. godine se organizuje i Svjetsko prvenstvo u polumaratonu.

Banjalučki polumaraton je tako stao, već 4 godinu zaredom, rame uz rame sa drugim prestonicama i poznatim gradovima koji organizuju polumaratonske trke, kao što su Njujork, Čikago, Lisabon, Varšava, Beograd, Bristol, Štokholm, Ljubljana, ali i Subotica, Zrenjanin, Pale i mnogi drugi...

Šta je novo na stazi?

Ove godine imamo novu stazu za naše maratonce, dugu naravno 21km, koja takmičare i takmičarke vodi u srce Grada, zelenilo, naselja i kroz finiš na tvrđavi Kastel. Staza je certificirana i ima zvaničan certifikat AIMS-a (Asocijacije međunarodnih maratona i trka na duge staze), koji djeluje u okviru IAAF-a (Međunarodne asocijacije atletskih federacija), i zbog toga se na ovoj  polumaratonskoj stazi rezultati vrednuju za olimpijsku normu i nacionalne, kontinentalne i svjetske rekorde.

4 Banjalučki polumaraton je i četvrti po brojnosti polumaraton u regionu, i ima za cilj da okupi takmičare i takmičarke iz više od 40 zemalja. A da je u pitanju vrhunski događaj šireg društvenog, ne samo sportskog značaja, govori i podatak da ukoliko posjetite Banja Luku u vrijeme održavanja ove trke, prisustvovaćete i izuzetno sadržajnom festivalu, u koji polumaraton prerasta ove godine, prepunom edukativnih, promotivnih i zabavnih sadržaja.

Trkači, trke, posjetioci

Ovo je 4 godina kako se održava Banjalučki (m:tel) polumaraton i nudi nekoliko trkačkih izazova u kojima možete učestvovati ili uživati gledajući ih:

  • Glavna trka (12. Maja u 9 časova, 21 km),

  • G-Drive štafetne trke (12. Maja u 9 časova, 21 km),

  • Nektar Fun Run – trke zadovoljstva (12. Maja u 9 časova, 2,5 km)

  • Balans+ School Run – trke za školarce (11. Maja u 13 časova i 30 minuta, 700 m) i

  • Tropic Bambini maratorana – dječije trke (11. Maja, u 17 časova i 30 minuta, 250 m).

Organizatori očekuju oko 2000 takmičara i takmičarki 4 Banjalučkog polumaratona, ali i preko 20 000 posjetilaca u Banja Luci, raspoloženih za nova iskustva festivalskog koncepta polumaratona...

Zna se da će najstariji učesnik i počasni promoter 4 Banjalučkog polumaratona biti Vlado Stevanović, sportista kome godine izgleda samo predstavljaju dodatnu motivaciju. Veteran Vlado je istrčao preko 100 polumaratona.  Trči već 30 godina i ove godine će sa pune 84 godine biti pravi promoter ne samo polumaratona već i zdravog načina života i svoje Banja Luke.

Pored nove staze i trka Balans+ School Run ovogodišnjeg 4 Banjalučkog  polumaratona je nova trka. Namijenjena je učenicima i učenicama banjalučkih osnovnih i srednjih škola i obuhvata djecu uzrasta od 11 do 19 godina, a očekuje se učešće oko 2000 učenika i učenica.

Trči se u različitim kategorijama i to za lični, razredni i školski rezultat. Staza je duga 700 metara, od robne kuće Boska do tvrđave Kastel. Značaj ove trke je višestruk, jer kroz zabavu i druženje uvodi djecu u svijet sporta i zdravog načina života, ali ih i uči da rad i trud donose rezultate. Naravno da su organizatori mislili i na takmičare i na njihove navijače, jer sve njih očekuje eto luda žurka na tvrđavi Kastel nakon takmičenja. Eto dobre motivacije i za profesore da se nađu sa svojim učenicima na odličnoj zabavi.

Najmlađi, od 2 do 6 godina, imaju svoju posebnu trku - Tropic Bambini maraton. Tropic Bambini maraton trče djeca predškolskog uzrasta. Staza je za ove najmlađe dugoprugaše duga 250 metara, a oni je mogu preći sami ili u pratnji jedne odrasle osobe.

Tropic Bambini maraton ima finiš na tvrđavi Kastel, gdje sve učesnike očekuju medalje i pravi dječiji party. Zdrava djeca su ulaganje u zdravu budućnost.

Posebnost ove trke ogleda se i u njenom humanitarnom karakteru, jer se sav prikupljen novac od kotizacije (2KM) donira za djecu članove Udruženja paraplegičara regije Banjaluka.

Portal mojStan poziva sve roditelje koji do sada nisu prijavili svoju djecu da se odazovu na ovu humanu akciju.

Vivia Run&More Weekend festival

Mora biti zabave. Jednostavno sva ta dobra energija koja se slije u grad i koja se uveća dobrim trčanjem na deonicama ovogodišnjeg polumaratona, traži svoju kreativnu ekspresiju, traži da postane vidljiva, na svim onim događajima koji hrane dušu. Ulice koje pretrčimo ostaju u nama kao nevidljive niti kojima ćemo uvijek koračati u našim sjećanjima. Zabave koje posjetimo daju ritam našim srcima i ostaju neispričane priče koje vam ne možemo ispisati za dugo sjećanje, jednostavno morate biti tamo.

Banja Luka se pokreće takvim ritmom. Ritmom našeg srca. Svi su pozvani i svi učestvuju u ovim društvenim, off road događajima, zbog kojih ovaj Maj ima ritam beskrajnog ljeta i teški miris zove koja opija i danju i noću.

Zabava - raspored

Party time je od 11. do 13. Maja, sa vrhunskim  bendovima, DJ-evima, trubačima, rafting (opciono) + partiji širom Grada i u tvrđavi Kastel:

  • Teen party – petak, 11. maj (15:30h do 17:30h), tvrđava Kastel;

  • Bambini svirka – petak, 11. maj (18h do 19h), tvrđava Kastel;

  • DJ – petak, 11. maj (17:30h do 18h/19:30h do 20h), tvrđava Kastel;

  • Svečano otvaranje “Vivia Run&More Weekend-a” - petak, 11.maj (20h do 21h), tvrđava Kastel;

  • Pita party - petak, 11. maj (21h do 22h), tvrđava Kastel;

  • Party time dobrodošlice i koncert benda Cubismo - petak, 11. maj (22h do 01h), tvrđava Kastel;

  • Trubači – subota, 12. maj (09:30h do 11h), Trg Krajine;

  • Live svirka – subota, 12. maj (12h do 13:30h), tvrđava Kastel;

  • Rafting – subota, 12.maj/nedjelja, 13.maj (14h do 19h/10h do 17h), Kanjon Vrbasa;

  • Party Tomcraft i Bang La Decks – subota, 12. maj (21h do 01h), tvrđava Kastel.

Trkački paket

Trkački paket je vrlo bogat, a ovo je njegov sadržaj:

  • Ruksak,

  • Majica Nike DRI-FIT (SportVision),

  • Startnina (broj, čip, ziherice),

  • Trkački pasoš (uputstva),

  • Medalja,

  • Ulaznica za koncert benda Cubismo (11. maj, tvrđava Kastel),

  • Ulaznica za party Tomcraft i Bang La Decks (12. maj, tvrđava Kastel),

  • Vaučer za ručak – ćevapi (mojMarket),

  • Vaučer za pitu (Pekara Manja, Pita party, 11. maj),

  • Vaučer za pivo (Nektar),

  • Vaučer za voće (mojMarket),

  • Okrepa duž staze (Vivia voda, voće)

Trkačke brojeve i pakete možete preuzeti u petak, 11. maja od 10:00 do 01:00 i u subotu, 12. maja od 06:30 do 08:00 u prijavnom centru u tvrđavi Kastel.

Preporuke

Sve što još trebate znati o 4 Banjalučkom polumaratonu, zvanična internet stranica: http://www.banjalukamarathon.com

Za sve one kojima treba smještaj u Banjaluci za vrijeme trajanja polumaratona: https://www.mojstan.org

Na kraju, posljednji savjet prije trke, da, važno je učestvovati, da, važno je pobijediti i da važno je biti u Banja Luci u Maju!

SREĆNO!!!

Autor: mojStan Team