fbpx

24. puta SARAJEVO FILM FESTIVAL (web sajt),
od 10 – 17. augusta 2018. godine.
Svjetlo: ide!
Ton: ide!
Kamera: ide!
Srce Sarajeva: ide!!!

Sve počinje ponovo. Tako je sa dobrim stvarima. Nikada ih se nećemo nasititi. Bitno je da se uzimaju sa mjerom i sa uživanjem u svakom detalju. I nije đavo u detaljima, nego razlika između majstora režije i glume koje imamo priliku gledati na ovom svjetskom festivalu našeg podneblja.

SFF otvara film Hladni rat, oskarovca Pawela Pawlikowskog, nagrađenog za ovaj film za najbolju režiju na ovogodišnjem 71. Cannes Film Festivalu, a onda počinje magija…svjetske premijere, takmičarski program, Evropski kratki, Talents Sarajevo, Program Posvećeno i još mnogo drugih filmskih čuda...

SFF je objavio da će turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, talentovani narator i izuzetno značajan i etičan umjetnik, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, biti gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala. Njegov posljednji film, Drvo divlje kruške, u čijoj je koprodukciji učestvovala i Bosna i Hercegovina, prikazan je u Glavnom, Takmičarskom programu u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara. Na ovaj način se nastavlja odličan program kojim SFF publici približava najznačajnije filmske umjetnike svijeta.

Takmičarski program igranog filma 2018. ima nekoliko svjetskih premijera (JEDAN I PO PRINC / UN PRINȚ ȘI JUMĂTATE, Rumunija, 2018, 103 min. Režija: Ana Lungu; KRADLJIVCI GOLUBOVA / GÜVERCIN HIRSIZLARI, Turska, 2018, 82 min. Režija: Osman Doğan; LJUBAV 1. PAS / DRAGOSTE 1. CÂINE, Rumunija, Poljska, 2018, 103 min. Režija: Florin Șerban, SAM SAMCAT, Hrvatska, Holandija, Srbija, Crna Gora, BiH, 2018, 88 min. Režija: Bobo Jelčić), međunarodnu premijeru filma MALI, Hrvatska, 2018, 90 min. Režija: Antonio Nuić i nekoliko regionalnih premijera (ÁGA, Bugarska, Njemačka, Francuska, 2018, 96 min. Režija: Milko Lazarov; HORIZONT / HORIZONTI, Gruzija, Švedska, 2018, 105 min.Režija: Tinatin Kajrishvili; JEDAN DAN / EGY NAP, Mađarska, 2018, 99 min.Režija: Zsófia Szilágyi; LIMUNADA / LEMONADE, Rumunija, Kanada, Njemačka, Švedska, 2018, 88 min. Režija: Ioana Uricaru; TERET, Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar, 2018, 98 min. Režija: Ognjen Glavonić.

Takmičarski program kratkog filma 2018. je oduvijek jedna od najuzbudljivijih sekcija SFF. Sam format kratkometražnog filma ograničen je samo trajanjem te predstavlja jednu od najslobodnijih filmskih formi. Od preko 500 prijavljenih i pogledanih filmova, publika će imati priliku da vidi 11 u ovogodišnjoj konkurenciji, od čega je čak šest svjetskih i pet regionalnih premijera te jedan omnibus izvan konkurencije. Filmovi se takmiče za nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film i jednu Specijalnu plaketu.

Bosanskohercegovački filmski program: 77 filmova, 21 svjetska i 13 internacionalnih premijera! Ovogodišnji program BH FILM, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika BiH, u svom 13 izdanju donosi čak 77 naslova. Ove godine u sklopu programa bit će prikazano: 13 dugometražnih igranih i 7 dugometražnih dokumentarnih filmova, 14 srednjemetražnih i kratkometražnih dokumentarnih, 20 kratkometražnih i animiranih, 17 studentskih i 6 filmova unutar specijalne projekcije posvećene dječijem filmskom stvaralaštvu.

Tokom festivala, Udruženje filmskih radnika BiH dodijelit će i godišnje nagrade Ivica Matić za 2017. godinu.

Okosnicu programa već šestu godinu za redom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta. O tome koji će filmovi biti nagrađeni ove godine odlučuje žiri koji čine reditelj Nedžad Begović, animatorica Aleta Rajič, te kostimografkinja Lejla Graho. Ovo je sedma godina kako se bosanskohercegovački studenti takmiče za nagrade: 1. Nagrada za najbolji bh. studentski film, 2. Specijalna nagrada žirija, i 3. Specijalno priznanje žirija.

Novost u ovom programu jeste i to da će u saradnji s KisaKes Short Film Festivalom biti dodijeljena još jedna nagrada, a nagrađeni student će se direktno kandidovatina pitching platformu ovog festivala.

Filmovi ovogodišnjeg studentskog programa bit će prikazani u kinu Kriterion, 13., 14. i 15. augusta. Inače, studentski program BH Film Festivala postao je najvažnija platforma za promociju studentskih filmova bosanskohercegovačkih filmskih škola, i prostor koji okuplja studente sa sve četiri bosanskohercegovačke filmske škole (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini i Sarajevo Film Academy / Film.Factory), te na taj način otvara mogućnosti za profesionalna poznanstva i buduće suradnje. Do sada nagrađenim studentima u ovom programu nagrade su koristile kao odskočna daska za dalji festivalski život i uspjeh filmova, kao i podstrek za dalji profesionalni rad.

Evropski kratki film SFF je selekcija posvećena promociji najzanimljivijih mladih evropskih autora. Program prednost daje autorima koje odlikuje svjež i hrabar kreativni izraz i koji se ne ustručavaju odbaciti uvriježena pravila filmskog stvaralaštva. Filmovi u ovoj selekciji se, uz filmove uvrštene u Takmičarski program - kratki film, natječu za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije.

61 učesnik programa Talents Sarajevo 2018.

Dvanaesti po redu Talents Sarajevo će tokom 24. Sarajevo Film Festivala ugostiti 61 perspektivnog glumca, snimatelja, reditelja, montažera, filmskog kritičara, producenta i scenaristu iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Ove godine učesnici programa Talents Sarajevo dolaze iz 13 od 19 država obuhvaćenih programom, a to su Armenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Gruzija, Grčka, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska. Broj učesnika u odnosu na prethodne godine je smanjen na 61 učesnika, a ove godine je oboren i rekord u broju aplikacija (398), što zajedno čini konkurenciju koja je jača nego ikada.  Grčka ima najveći broj učesnika sa 10, prate je Rumunija i Turska sa osam učesnika po državi i Srbija sa šest.

Talents Sarajevo 2018 učesnicima će ponuditi bogat program master časova, diskusija, praktičnih radionica i filmskih projekcija koje će biti organizovane tokom održavanja Sarajevo Film Festivala. Specifični programski moduli namijenjeni filmskim radnicima različitih profesionalnih profila, učešće cijenjenih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i Pack&Pitch and Script Station laboratoriji za razvoj projekata odlikuju se specifično osmišljenim pristupom mentorstvu i podršci koje Talents Sarajevo program nudi neafirmisanim talentima iz regije.

Talents Sarajevo program je pokrenut u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents. Tokom prethodnih deset godina postojanja program se kontinuirano razvijao i postepeno je prerastao u regionalno sjecište za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika.

Eminentan žiri će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 16. augusta.

Sarajevo…

Između Istoka i Zapada nastalo je Sarajevo...  Ovo područje bilo je naseljeno još prije četiri hiljade godina, o čemu svjedoče ostaci specifične butmirske kulture. Naselje Butmir u Sarajevskom polju je jedno od najpoznatijih neolitskih praistorijskih nalazišta civilizacije na teritoriji Balkana, koja je ovdje bila prisutna između 2400. i 2000. godine prije nove ere.

Prastanovnici su se bavili stočarstvom, zemljoradnjom i lovom, a pronađeni artefakti upućuju na to da su posjedovali izvrsne zanatske vještine.

Danas, stanovnici Sarajeva se bave filmom...o da i imaju svoj festivalski obred koji u svojim ciljevima i dalje pokušava ono što su pokušavali i praistorijski ljudi na ovom prostoru – da objasni naše postojanje na ovom zemaljskom šaru, vjerom u božansko u nama, nadom koja liječi i filmskom magijom...

Vodeći turistički svjetski časopisi (Lonely Planet, National Geographic Traveller...) preporučuju Sarajevo kao jednu od najprivlačnijih novih turističkih destinacija u svijetu. Mi vam je preporučujemo kao fimsku destinaciju koja je u centru kreativni i kulturnih industrija ovog regiona.

Ne zaboravite, SFF uskoro počinje, rezervišite na vrijeme povoljan smještaj u Sarajevu. Smještaj na samo klik od vas potražite na www.mojstan.org

Uživajte u filmu!

Autor: mojStan Team
(preuzimanje sadržaja je dozvoljeno uz navođenje izvora i bez izmjena teksta u cjelosti)