fbpx

Osim kulturno-istorijskog naslijeđa, tradicionalna gostoljubivost je nešto što oduševljava skoro sve strane turiste koji dođu u BiH i nešto što rado ističu.

Sarajevo

Građani Sarajeva kažu kako im je drago što vide turiste iz cijelog svijeta ali ističu kako se još mnogo treba uraditi kako bi se privukao još veći broj turista.

Prema podacima turističke zajednice Kantona Sarajevo u posljednja tri mjeseca Sarajevo posjetilo je 192.784 turista što je povećanje za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kažu kako najviše turista očekuju u periodu Sarajevo Film Festivala.

Iz organizacije SFF-a ističu da su posljednje pripreme u punom jeku kako bi sve bilo spremno za najveću regionalnu filmsku smotru. Ako pogledamo smještajne kapacitete upravo u periodu SFF većina je popunjena. I ne samo zbog festivala dolaze jer kažu u Sarajevu se Istok susreće sa Zapadom, planine sa gradom, a tradicija sa modernim.

Turisti iz cijelog svijeta rado dolaze u Sarajevo. Ono što im se najviše sviđa u Sarajevu jeste staro jezgro grada, jer prema njihovim riječima, ima dušu i odiše multikulturalnošću.

Banjaluka

Iz Turističke organizacije grada Banjaluka dobili smo informaciju da je broj turista u Banjaluci sve veći ali da postoji manjak smještajnih kapaciteta.

Ono što je zanimljivo u Banjaluci je mnogo manifestacija i festivala, tu je i avanturistički turizam i gastro ponuda. Smještajni kapaciteti su uglavnom puni i vlada nedostatak smještajnog kapaciteta. Na tome se radi, vrše se registracije stanova na dan i raznih apartmana i očekujemo da će do kraja godine uz završetak izgradnje hotela biti veći kapaciteti.

Kaže da turisti u Banjaluku uglavnom dolaze iz okruženja ali da je povećan i broj turista iz svijeta.

"Radimo intezivno na promociji turizma i Banjaluka kao jedan kontinentalni grad zaista diše sa punim plućima i ne smijemo se žaliti jer se vidi da turista ima sve više i više" rekli su iz TOBL.

Građani su s oduševljenjem dočekali da se sa panoramskim minibusom provozaju do Banj brda, koji je nedavno pušten u funkciju.

Posebno su mu se obradovali najmlađi i najstariji stanovnici grada na Vrbasu te građani koji iz određenih razloga nisu mogli posjetiti najpoznatije gradsko izletište i razgledati njegove ljepote. U ovaj šareni minibus pod nazivom "Banj bus" u toku jedne vožnje može da stane oko 20 putnika, a ugodna i zanimljiva vožnja uz otvorene prozore prilagođena je razgledanju prirode.

Raznovrsni kulturni sadržaji

Ono što najviše privlači strane turiste je raznovrstan kulturni sadržaj, pa tako je na doček nove godine došlo mnogo ljudi zahvaljujući organizovanim koncertima.

Ono što se posebno može staći da je velika potreba za domaćim turističkim vodičima u svim gradovima u BiH iz razloga što turisti vole saznati različite stvari, bilo da se radi o istoriji, ekonomiji ili politici. Profesionalnost i gostoljubivost je ono što gosti uvijek očekuju, a toga su svjesni i vodiči.

Dobra stvar je to da vodiči mogu svoje stečeno fakultetsko znanje iskoristiti u ovom poslu, što je stranim gostma veoma interesantno. U narednim godinama očekuje se da će doći do rasta turizma, pogotovo u Sarajevu i Banjaluci.

Domaći turizam podstiče stvaranje novih radnih mjesta što na žalost domaće turistčke agencije nisu prepoznale kao potencijal.

Veliki broj stranih gostiju se rado vraća u Sarajevo i Banjaluku, a nije rijetko da pri narednom dolasku povedu i svoje prijatelje. To je svakako dokaz da su gradovi ispunili njihova očekivanja.

Na kraju, nije bez osnova da vas upoznamo sa još jednim domaćim brendom koji vam može brzo i lako obezbijediti smještaj, noćenje, kako hoćete i gdje hoćete u Sarajevu i Banjaluci i šire, na dan. Naravno i duže po želji. U pitanju je mojstan web aplikacija:

mojStan Team je podigao ovu web aplikaciju da bi svi oni koji žele da nude kratkoročni smještaj u svojim kućama i stanovima, popularni Stan na Dan, imali gdje da se "okače" na internetu. Da, aplikacija je inspirisana sličnim svjetskim oglašivačima koji su višestruko premrežili svijet, ali nije ista.

Ovo je lokalna priča. Lokalna priča ima ono nešto što velikima uvijek izmiče – dušu, ma kako to čudno zvučalo u poslovnom svijetu gdje se svi po definiciji stigmatiziraju kao bezdušni.  Opširnije...

Vezani članci:

  1. Sarajevo Film Festival - Srce u Srcu Bosne i Hercegovine!
  2. Najava događaja: EXIT 2018 - Novi Sad
  3. KOLIKO JE SATI NA MJESECU??? NA ZEMLJI JE POČELO ODBROJAVANJE DO DEMOFESTA 2018 !!!
  4. 1 VELIKI KONCERT! 2 SUPER FESTIVALA!! 3 GRADA KOJA MORATE POSJETITI OVO LJETO!!!
  5. Kastrum na Kastelu - Festival viteštva i junaštva u Banjaluci
  6. BANJA LUKA u maju - 12 razloga za posjetu i uživanje
  7. 4. BANJALUČKI POLUMARATON: Zabava u Maju koju ne smijete propustiti!
  8. Proljeće na Kopaoniku - Spoj avanture i netaknute prirode
  9. Turizam: Jahorina: milioniti skijaš i humanitarna trka