fbpx

Sve su prilike da izdavanje stanova na dan turistima na crno odlazi u prošlost. Merodavne institucije Republike Srbije odlučile su da okončaju praksu u kojoj se pojedinci bogate na neregularan način, a pri tome ne plaćaju porez.

Nelegalnog privatnog smeštaja najviše postoji u Gradu Beograd, ali ni blizu ne postoji procena broja nekategorizovanog smeštaja.

Iz Turističke organizacije Beograda su nam potvrdili da postoje iznajmljivači koji na svjetskom servisu za iznajmljivanje www.Booking.com imaju jednu smještajnu jedinicu, dok je prava istina da imaju četiri, pet ili više stanova, ali je prijavio samo jednu.

Nosilac aktivnosti reforme u ovom segmentu poslovanja je Ministarstvo trgovine i turizma po kojoj će se iznajmljivači oporezivati po prihvatljivoj poreskoj stopi, a omogućiće im se da goste prijavljuju preko elektrosnkih servisa bez potrebe za ličnim odlaskom da bi prijavio gosta.

Pogledajte ponudu apartmana (STAN NA DAN) na portalu www.mojstan.org

Reforma predviđa potrebu da se prethodno izvrši registracija iznajmljivača kod jedinice lokalne samouprave. Nakon toga, dodeliće im se pristupni kredencijali putem kojih će pristupati navedenom jedinstvenom eServisu. Informacija o prijavljivanju gosta biće prosleđena i turističkoj inspekciji ali i svim drugim nadležnim inspekcijskim organima i MUP i graničnoj policiji.

Kako do početka registracije nelegalnih iznajmljivača?

Profesionalni upravnici zgrada novim propisima biće obavezani za praćenje pojave kratkoročnog izdavanja stanova jer je zajednički interes svih stanara da se zna ko izdaje stan na dan zbog toga što stanovi koji se kratkoročno iznajmljuju troše više zajedničke vode, struje, više prljaju zajedničke prostorije lift i stubište pa samim tim moraju da više učestvuju u održavanju zgrade nego obični stanari.

Zašto je još važno da se strani gosti evidentiraju?

Registracija stranih lica je važno i iz bezbednosnih razloga jer kada oni borave u neprijavljenim apartmanima, za državu su nevidljivi pa samim tim bezbednosni rizik drastično raste.

Konkurencija

Hotelijeri godinama upozoravaju na problem nelojalne konkurencije koja negativno utiče na turistučki razvoj grada i države u celini tako što ugrožava normalno poslovanje hotelijera a sa druge strane pojaviće se nezainteresovanost novih investitora za gradnju hotela koja je više nego potrebna u svim gradovima i zemljama u regionu.

Imate stan koji izdajete po principu STAN NA DAN? Iskoristite PROMO period i objavite vaš stan ga na portalu mojStan.org. Registracija

Za očekivati je da će navedena reforma legalizacije svih smeštajnih kapaciteta trajati nekoliko godina. Za sve one koji se odluče da i posle navedene reforme ostanu u sivoj zoni poslovanja, predviđene su drakonske kazne, pa nadležni veruju da im se neće isplatiti da rade nelegalno.

Vaše sugestije i komentare ostavite na našoj FB stranici.