fbpx

Septembar mjesec 2018. godine u BiH je interesantan zbog toga što su gosti ostvarili 160.000 posjeta, što je za 10,2 % više u odnosu na septembar prošle godine.

Sintetički gledano, gosti su u devetom mjescu preko 310.000 noćenja, što je za 9,6 % više u odnosu na septembar 2017. godine. Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih gostiju bilo je cca 27 % dok je za cca 72 % bilo učešće stranih gostiju.

Broj noćenja domaćih turista u septembru bio je viši za 14,6 % u odnosu na septembar 2017. godine. Broj noćenja stranih turista bio je viši za 7,8 % u odnosu na septembar 2017. godine.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (7,4 %), Srbije (7 %), Slovenije (6,4 %), Poljske (6,3 %), Turske (5,1 %), Njemačke (5 %), Italije (4,9 %) i Kine sa (4,4 %) što je ukupno 46,5 %. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 53,5 % noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su turisti sa Malte sa prosječnim zadržavanjem od 6 noći, iz Irske sa 3 noći, Kuvajta sa 3 noći, Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 3, Egipta i Bahreina sa po 2 noći.

Turistima je u septembru 2018. u Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju preko 20.000 registrovanih soba, apartmana i mjesta za kampovanje što je za 6,9 % više u odnosu na isti mjesec 2017.godine.

Pogledajte ponudu apartmana u Bosni i Hercegovini (STAN NA DAN) na portalu www.mojstan.org

U septembru 2018. u okviru djelatnosti – Hoteli i sličan smještaj gostima je bilo na raspolaganju ukupno 17.600 soba i apartmana što je za 5,8 % više u odnosu na septembar 2017. i 35.632 kreveta što je za 5,4 % više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Neto stopa iskorišćenosti stalnih kreveta iznosila je 26 %. Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 91,3 %.

Banjaluka bliže top 3 turističke destinacije u BiH

Prirodne ljepote Banjaluke i ponuda bogata tradicionalnih gurmanskih delicija i ove godine su privukle veliki broj posjetilaca iz cijele Evrope, a za devet mjeseci od boravišne takse prikupljena su 1,03 miliona KM, što je oko 20 % više u odnosu na isti period prošle godine.

Da se atraktivne domaće turističke destinacije nalaze na mapi sve većeg broja posjetilaca iz regiona, ali i onih koji u naše krajeve hrle iz Italije, Njemačke i Turske, pokazuje i podatak da je za devet mjeseci Republiku Srpsku posjetilo 294.998 turista, koji su ostvarili 715.541 noćenja.

- U odnosu na isti period prošle godine, to je 14,3 % više dolazaka i 19,6 % više noćenja, a najviše posjetilaca bilo je u banjskim centrima, na planinama, te popularnim eko i etno-destinacijama - navode iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Dodaju da su i u ovoj godini najposjećeniji gradovi bili Banjaluka, Trebinje, te Višegrad sa Andrićgradom.

Među najposjećenijim destinacijama je i olimpijska ljepotica Jahorina, koja posjetiocima nudi bogat sadržaj za odmor i ljeti i zimi, a tokom cijele godine aktuelni su i banjski centri.

- U posjećenosti prednjači Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koji je jedan od vodećih zdravstvenih, velnes i kongresnih centara u regionu, a uspješnim poslovanjem mogu se pohvaliti i banje Kulaši, Slatina i Laktaši.

Među biserima domaćeg turizma izdvajaju se i nacionalni parkovi “Kozara” i “Sutjeska” i etno-selo Stanišići.

Direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić istakao je da su u devet mjeseci ove godine u prirodnim ljepotama Hercegovine uživali turisti iz 87 zemalja.

- Povoljan geografski položaj, blizina Dubrovnika, Budve i Herceg Novog, oduvijek je bio jedan od aduta Trebinja, a osim toga jedan smo od gradova sa najviše nacionalnih spomenika. Vjerski turizam je najzastupljeniji, a osim toga bogata ponuda vina i raznih jela dovoljan su razlog za odmor u našem gradu - rekao je Radić i dodao da je nedavno otvoreni kompleks “Grad sunca” jedan od trebinjskih turističkih bisera.

Čuvenu ćupriju, koju je u korice romana utkao nobelovac Ivo Andrić, Andrićgrad i modrozelenu Drinu ove godine je posjetilo hiljade turista iz cijelog svijeta, a osim jezika iz zemalja bivše Jugoslavije ovih dana u Višegradu često se mogu čuti i kineski i korejski jezik.

- Očekujem da ćemo do kraja godine premašiti broj od 250.000 dolazaka. Višegrad je centar kulturnog turizma, a posebno smo ponosni na našu ćupriju i Andrićgrad. Priča o našem nobelovcu Andriću, čuvenom Mehmed-paši Sokoloviću i proslavljenom režiseru Emiru Kusturici zaokružuje čuveno trojstvo velikana u Višegradu - rekla je direktorica Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović.

Tradicionalni ćevapi, prelijepi Vrbas i nadaleko poznata gostoljubivost Banjalučana, samo su mali dio turističke ponude ove krajiške ljepotice.

Avanturistički turizam, gastronomija i brojni festivali tokom ljeta samo su neki od razloga zbog kojih Banjaluka bilježi sve veći broj posjetilaca iz cijelog svijeta, koji rado ljetuju u gradu na Vrbasu. Očekujemo da ćemo na kraju godine imati oko 90.000 dolazaka i 130.000 noćenja - istakla je direktorica banjalučke Turističke organizacije Irena Radojević.

Smještajni kapaciteti

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske kažu da se posljednjih nekoliko godina kontinuirano povećava broj smještajnih kapaciteta u Srpskoj.

- Hosteli i stan na dan sve su popularniji i interesovanje za ovu vrstu smještaja je sve veće. Ono što nas raduje je da naše atraktivne turističke destinacije dobijaju i nove visokokategorizovane smještajne kapacitete, gdje svakako izdvajamo jedan od najvećih svjetskih hotelskih brendova, koji uskoro dolazi na tržište Republike, a to je “Courtyard by Merriott” koji bi naredne godine trebalo i zvanično da bude otvoren u Banjaluci - naveli su u Turističkoj organizaciji.

Imate stan koji izdajete po principu STAN NA DAN? Iskoristite Promo period i objavite vaš stan ga na portalu mojStan.org. Registracija