fbpx

Ukupan broj dolazaka turista u aprilu 2019. godine u Federaciji BiH iznosio je 111.194, što je za 14,3 odsto više u odnosu na april prošle godine, a u odnosu na mart 2019. godine je više za 72,2 odsto.

Učešće domaćih turista u ukupnom broju dolazaka turista bilo je 21,1 odsto, a stranih turista 78,9 odsto. Ukupan broj noćenja turista u aprilu 2019. godine iznosio je 208.379 što je za 17,4 odsto više u odnosu na april 2018. godine, a u odnosu na mart 2019. godine više je za 79,3 odsto. Učešće domaćih turista u ukupnom broju ostvarenih noćenja bilo je 20,1 odsto, a stranih turista 79,9 odsto.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja je ostvaren u okviru vrste Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 94,4 odsto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (9,7 odsto), Njemačke (8,8 odsto), Turske (7,6 odsto), Italije (7,2 odsto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (6,2 odsto) što je ukupno 39,5 odsto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 60,5 odsto noćenja.

Broj raspoloživih kreveta u aprilu 2019. godine u FBiH iznosio je 31.066 što je za 3,5 odsto više je u odnosu na april 2018. godine. Neto stopa iskorišćenosti kreveta za vrstu Hoteli i sličan smještaj na području Federacije BiH iznosila je 25,4 odsto.

Turizam u Banjaluci

Brojne manifestacije, organizovane u okviru „Proljeća u Banjaluci“ znatno su podigle popunjenost svih smještanih kapaciteta u Banjaluci, tako da se doslovno traži krevet više, što je posebno izraženo u dane vikenda, pokazuju prvi podaci hotelijera. Prema njihovim podacima, samo tokom proteklog vikenda popunjenost smještajnih kapaciteta bila je oko 80 odsto, za što je, kako ističu, najviše zaslužan izuzetno dobro posjećeni „Motofest“, koji  bi, po trenutnim trendovima, mogao prerasti u jednu od najvećih regionalnih manifestacije ove vrste.

Prema najavama, Banjaluka će i narednog vikenda biti krcata turistima. Hotelijeri, hostelijeri kao i drugi vlasnici smještajnih kapaciteta zadovoljno trljaju ruke, jer su kapaciteti za naredni vikend već popunjeni oko 90 odsto, te je veoma teško naći smjetštaj u gradu za 31. maj i prvi vikend u junu. Dobroj zaradi nadaju se i ugostitelji.

“Ovako veliku popunjenost kapaciteta možemo zahvaliti organizaciji brojnih događaja u našem gradu. Već u četvrtak počinje jedan od najvećih salona vina u regionu „Vinosaur“, dok je za petak, na tvrđavi Kastel, najavljen koncert najveće jugoslovenske muzičke zvijezde Zdravka Čolića. U subotu i nedjelju, na programu je „Ćevap fest“ za koji su već ranije najavili interesovanje brojni gosti iz Slovenije, Srbije, Hrvatske ali i iz Federacije BiH. Takođe, značajan interes bilježi se i za „oživljeni“ Festival cvijeća, koji se, takođe, održava ovog vikenda”, kažu u Turističkoj organizaciji Banjaluka.

Dvanaesti „Vinosaur“ okupiće u turističkom kompleksu „Stara ada“ oko 90 vinara i proizvođača gastronomskih specijaliteta iz cijelog svijeta. Sa druge strane, treći „Ćevap fest“ (31.maj-2.jun), koji će biti održan na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, ponudiće trodnedni bogat program, uz najpoznatiji specijalitet sa ovih prostora – banjalučki ćevap. Za zabavu će biti zaduženi brojni muzičari, a zvijezde subotnje večeri će biti momci iz grupe „Nervozni poštar“.
Po turističkoj statistici, najčešći gosti dolaze iz Srbije i Slovenije, a imajući to u vidu, najveća marketiniška pažnja usmjerena je upravo na ove zemlje. Sve značajaniji interes biljeći se i za tzv. „siti brejk“, u okviru kojeg turistička agencija „Kontiki“ dovodi turiste iz Beograda na dvonevni boravak u Banjaluku.

Imate stan koji izdajete po principu STAN NA DAN? BESPLATNO objavite vaš stan na portalu mojStan.org. Registracija

Banjaluka i Republika Srpska u proteklom periodu bilježe konstantan rast turističkih posjeta i broja noćenja. O tome svjedoči i posljednji, nedavno objavljeni, podaci Republičkog zavoda za statistiku da je broj dolazaka u prva četiri mjeseca ove godine, na nivou RS, veći za 3,4 odsto, a broj noćenja za čak 7,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kada je u pitanju prošla godina, Banjaluka je zabilježila veći broj dolazaka turista i noćenja za tri odsto u odnosu na 2017. godinu.