fbpx

U Bosni i Hercegovini turisti su u periodu januar – april 2019. ostvarili 381.896 posjeta, što je više za 10,5 posto, te 818.852 noćenja, što je više za 12,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Broj noćenja domaćih turista bio je veći za 10,3 odsto, a stranih turista za 13,4 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 31,7 odsto, a stranih 68,3 odsto.

Među stranim turistima najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (23,3 odsto), Srbije (13,4 odsto), Slovenije (6,5 odsto), Italije (5,2 odsto), Njemačke i Turske (sa po 4,7 odsto), Kine (3,6 odsto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,1 odsto)…

Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti iz  Estonije sa prosječnim zadržavanjem od 3,9 noći, zatim Latvije sa 3,6 noći, Islanda sa 3,4 noći, Kuvajta sa 3,2 noći, te Irske i Finske sa po tri noći.

Turisti preplavili grad na Vrbasu 

"Nema više smještaja u Banjaluci, jer imate razne festivale kao npr. 'Ćevap fest', pa nemamo smještaja. Pa, ja moram sa ženom da spavam u kolima a to nikad nisam želio," kaže Andrej iz Celja.

Ove riječi Slovenca koji je za vikend došao u Banjaluku - dovoljno govore o tome koliko se turista ovih dana sjatilo u najveći grad Srpske. Andrej i veselo društvo iz Celja pronašli smo ispred dvorane Borik. Kažu, došli su jer im se djeca takmiče na Balkanskom prvenstvu u karateu, ali će sigurno da provjere šta Banjaluka ima da ponudi.

"Ići ćemo malo u kafane, nešto dobro da pojedemo, popijemo, uživamo. To je naš nacionalni sport u Sloveniji," objašnjava Andrej.

Banjaluka je ovih dana prepuna turista - i nudi svakome ponešto. Za sladokusce je tu Ćevap fest, za ljubitelje biljaka festival cvijeća, a večeras počinje tradicionalni Teatar fest "Petar Kočić". Na Ćevap festu sreli smo Ninu iz Los Anđelesa, čija je porodica porijeklom iz Banjaluke. Kaže da ne jede meso, ali da je morala da dođe, jer je čula da je na Ćevap festu odlična atmosfera.

Pronađite povoljan smještaj na regionalnom portalu za nekretnine www.mojstan.org

"Čula sam već za ćevape, i čula sam da su vrlo dobri. Ovo je moj prvi dan ovdje, trenutno šetamo po gradu. Lijepo je. Baš mi se dopada," rekla je Nina.

Turistička sezona u najvećem gradu Srpske se zahuktala. Neki koji su sinoć do kasno plesali i pjevali na koncertu Zdravka Čolića odlučili su da i dan poslije koncerta provedu u gradu. Svi pričaju da je koncert bio odličan. U to, nema sumnje.

Imate stan koji izdajete po principu STAN NA DAN? Objavite vaš stan na portalu mojStan.org. Registracija