fbpx

TUZLA, Kompleks Panonskih jezera u Tuzli počeo je veoma uspješno ljetnu turističku sezonu, a u prvih deset dana ovu slanu lagunu u centru grada posjetilo je 60.000 osoba. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović juče je istakao da je uspješno počela 16. sezona jedinih slanih jezera u Evropi, a koja su smještena u samom centru grada.

“U ovih 16 godina Panonska jezera su posjetila četiri miliona ljudi, a ove godine sezona je dobro počela. U prvih deset dana smo imali 60.000 posjeta, ne računajući jučerašnji i ovaj dan. Pozivam sve one koji su za slana jezera čuli da posjete Tuzlu”, istakao je Imamović.

Ukoliko vremenske prilike budu naklonjene ovom kompleksu u toku ljetnih dana, otvorena je mogućnost za obaranje rekorda u broju posjetitelja iz 2017. godine, kada je 385.000 gostiju posjetilo Pannonicu. Imamović je istakao da su slana jezera najviše doprinijela razvoju Tuzle.

Pronađite povoljan smještaj na regionalnom portalu za nekretnine www.mojstan.org

“To je objekat koji je promijenio način privređivanja u Tuzli. Pogledajte samo koliko je hotela napravljeno, a pojavio se i privatni smještaj. Sada u Tuzli imamo mediteranski način ponašanja, pa čak i oblačenja. Prije smo imali odjeću za Tuzlu i za more, a sada je ona ista, jer imamo jedina slana jezera i plažu u centru grada”, dodao je Imamović.

Iako je zvanično ljetna turistička sezona otvorena 7. juna, svečanost tim povodom će biti upriličena u subotu, 22. juna ove godine. Za sve goste će biti pripremljena cjelodnevna manifestacija sajamskog karaktera.

Vrhunac zabave je u večernjim satima kada će za sve posjetitelje biti upriličen koncert poznate grupe Valentino.

“Prošle godine sam sa zadovoljstvom posjetio Panonska jezera i ona su mi uljepšala ljeto. Nadam se da će ovaj početak biti dobar za grupu Valentino, Tuzlu i turizam. Nadam se da će u narednim mjesecima biti mnogo graje, posjete i veselih koncerata, odnosno svega onoga što Tuzlu treba predstavljati u kosmopolitskom smislu”, rekao je na današnjoj konferenciji za medije frontmen grupe koja egzistira već 36 godina Zijo Valentino.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić kaže da su ovaj kompleks u proteklim danima pored gostiju iz BiH posjetili i turisti iz Hrvatske i Srbije.

On je istakao da u ovom kompleksu radi 170 radnika, a od toga se 40 osoba nalazi u spasilačkim službama koje su od osnivanja Pannonice do danas spasile skoro 100 osoba.

“U našem poslu su najvažniji briga o sigurnosti i zdravlju naših gostiju te uređenost plaža. Spasilačke službe su konstantno u pogonu, a od početka sezone do danas smo imali tri spašavanja gostiju”, dodao je Porobić.

Pored tri slana jezera koja su napravljena 2003., 2009. i 2012. godine, tuzlanski kompleks upotpunjuju još i Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi te nekoliko ugostiteljskih objekata.

Imate stan koji izdajete po principu STAN NA DAN? Objavite vaš stan na portalu mojStan.org. Registracija