fbpx

Kupovina nekretnine je veliki korak, zato u ovaj proces treba pažljivo ući. Greške prilikom kupovine nekretnine mogu bitno da utiču na naše živote kao i na naše finansijsko stanje. Zato, prije konačne odluke odvojite dovoljno vremena kako biste sagledali nekretninu iz svih uglova. Tek nakon određenog vremena odlučite se za kupovinu.

Prije svega obratite pažnju na sljedeće:

Izaberite lokaciju na kojoj želite da živite

Razmotrite sve moguće lokacije koje najbolje odgovaraju vašem stilu života. Od lokacije zavisi, ne samo cijena nekretnine nego i svi prateći troškovi koji utiču na naš kvalitet života.

Istražite ponudu nekretnina

Pregledajte ponudu nekretnina na lokacijama koje ste izabrali. Na ovaj način dobijamo uvid u cijenu i bolju pregovaračku poziciju. Svakako pogledajte ponudu na portalu www.mojstan.org

Detaljno pregledajte objekat u cjelini, kao i stambenu jedinicu

Prilikom kupovine starije kao i novije gradnje, detaljno pregledajte unutrašnjost stana.

Naročito treba voditi računa o:

  • Materijalima koji se koriste (ili se moraju uskoro zamijeniti?)
  • Plafon (da li ima vlage – to ukazuje na problem neispravne konstrukcije koji vjerovatno nećete moći lako da eliminišete)
  • Dodatni objekti (da li zaista opravdava cijenu, da li vam je potreban takav objekat, i da li možete da priuštite sebi njegovo održavanje)
  • Grijanje (koji je sistem grijanja i koliki su troškovi ?)

Preporuka je da angažujete građevinskog stručnjaka i zatražite stručno mišljenje. Osim spoljašnjeg izgleda objekta, bitna je i lokacija stana u samoj zgradi.

Ukoliko kupujete stan u novoj gradnji provjerite investitora - prodavca

U privrednim registrima provjerite kapacitet prodavca ili investitora kome plaćate cijenu. Od prodavca zahtijevajte garanciju za vidljive ili skrivene nedostatke.

Provjerite status imovine

Pogledajte zemljišne knjige u kojima možete vidjeti podatke o vlasništvu imovine, kao i da li je u prethodnom periodu bilo zaključivanja prodaje. U slučaju bilo kakve sumnje posavjetujte se sa pravnim stručnjacima.

Razmislite o željama i očekivanjima ostalih članova porodice

Ukoliko birate stan u brzini podleći ćete samo svojim željama. Kasnije – za potpuno zadovoljstvo potrebno je uzeti u obzir  očekivanja i drugih članova porodice koji će živjeti u tom stanu.

Odvojite vrijeme

Stanje na tržištu nekretnina se mijenja, a za samo nekoliko dana se može pojaviti bolja opcija, koja vam odgovara. Isto tako i cijena može biti povoljnija. Međutim, kada pronađete pravu nekretninu ne odlažite njenu kupovinu. Iako kupovina nekretnina donosi sa sobom određene obaveze i finansijske obaveze, osjećaj da živite u sopstvenoj kući ili stanu je nemjerljiv.

Stan na dan u Banjaluci, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu...

Ukoliko pak želite da posjetite gradove na ExYu prostoru, bilo zbog posla ili turistički, ponuda portal mojstan.org svakim danom sve je veća.

Pogledajte ponudu apartmana