fbpx

Rezervacije

Nakon što ste izabrali stan i provjerili u Kalendaru raspoloživosti (lokacija) da je u željenom periodu slobodan, možete pristupiti rezervaciji.

To radite na način da sa desne strane popunite formular "ZAHTJEV ZA REZERVACIJU" sa svim podacima koji se od vas traže.

U polju opis, napišite broj gostiju koji dolazi sa vama i ostale zahtjeve ukoliko ih imate.

Nakon što ste kliknuli na dugme "Rezerviši", portal vam je uputio email da potvrdite navedeni Zahtjev za rezervacijom, (ovo je bezbjednosni mehanizam za sprečavanje zloupotreba).

Nakon što potvrdite, Vlasnik stana će zaprimiti vaš zahtjev, pregledati ga i informisati vas o uspješnosti rezervacije u najskorijem vremenskom periodu.

Potvrdu o uspješnosti rezervacije ćete dobiti na email koji ste naveli.

Tek tada vaša rezervacija je potvrđena. Molimo vas da obratite pažnju da potvrda rezervacije nije otišla u spam folder.

Nepotpune rezervacije, menadžeri nisu dužni da obrađuju.

Verifikacioni email je utvari dodatni korak (bezbjednosni mehanizam) koji treba da potvrdi da je gost zaista pravi gost a računarka skripta (bot) koji ima cilj da pošalje veliki broj zahtjeva u kratkom vremenskom periodu i time ugrozi normalno i neometano funkcionisanje Booking portala mojStan.

Vlasnik stana (menadžer) u skladu sa Pravilima ponašanja na portalu imaju maksimalan rok od 24 sata od prijema zahtjeva za rezervacijom da na isti odgovore. Ukoliko je prošlo više od toga, javite se administratoru portala da provjerimo uzrok kašnjenja i u slučaju nemara, sankcionišemo menadžera.

Ovo vriijeme odgovora (24 sata) je standardan izbor većine menadžera. Oni koji to žele, imaju mogućnost da apliciraju za kraći period odgovora, što će kao rezultat imati bolji rejting u sistemu pretraga jer će prvo njih prikazati.

Kalendar raspoloživosti je jedna od najvažnijih stvari na portalu, ona pomaže gostima da odaberu slobodan stan tj. slobodan termin a takođe pomažu vlasnicima stanova da datume rezervacija ne čuvaju u glavi, telefonu ili rokovniku već na mjestu predviđenom za tu namjenu - regionalnom portalu www.mojstan.org.

Trenutno su raspoložive opcije:

 1. Kada prihvatite zahtjev za rezervacijom od strane gosta putem portala mojStan, Kalendar raspoloživosti biće automatski ažuriran i u tom periodu više neće biti moguće zaprimanje novih rezervacija.
 2. Ukoliko Stan oglašavate na Booking.com ili AirBnB, onda automatskom sinhronizacijom kalendara ovih portala putem NOVE funkcionalnosti UVOZ KALENDARA. Detaljno opisano ovde.
 3. Za sve ostale načine na koje zaprimate rezervacije (telefon, oglasi, FB i sl) potrebno je da koristite funkciju SUSPENZIJE (Zatvaranje kalendara).
  PRIMJER: ako neko pošalje zahtev za rezervaciju putem našeg portala, vi dobije email obaveštenje da vam je stigao zahtev, logujete se i prihvatite isti, tada je kalendar automatski ažuriran. Dugme suspenzije služi kada izdate nekome stan mimo našeg portala, npr. neko vas pozove na telefon i kaže dolazim na 2 dana. Tada odete u suspenzije i unesete tu telefonsku rezervaciju da ostali gosti ne bi mogli da zatraže rezervaciju stana u ovom terminu.
  Pogledajte uputstvo za kreiranje susprenzija.

Sa zbog vas, sačinili smo kratko VIDEO uputstvo na temu lokacije Kalendara raspoloživosti. Pogledajte kratki video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=ESqunYwKidc

Svakako, za sve vlasnike stanova koji svoj smještaj oglašavaju i na Booking.com aplikaciji, obezbjedili smo sinhronizaciju kalendara u realnom vremenu. Pogledajte uputstvo kako da ovo podesite.

Takođe, imamo mogućnost i sinhronizacije sa AirBnB kalendarom.

Instrukcije potražite u sekciji "Uputstva".

Neki vlasnici stanova imaju želju da definišu minimalan broj dana za izdavanje svog smještaja.

Trenutno portal mojStan nema aplikativnu mogućnost da broj dana ograniči na unaprijed definisan broj ali ovaj zahtjev od menadžera je moguće upisati pod napomenom u opisnom dijelu smještaja.

Za one goste koji uprkos ovoj napomeni podnesu zahtjev za rezervacijom za manji broj dana od navedenog u napomeni, menadžer ima mogućnost da takav zahtjev opravdano ODBACI ili da ga prihvati ukoliko to želi.

Regionalni portal mojStan ima mogućnost definisanja osnovne cijene koju mogu i samostalno da mijenjaju menadžeri ali i definisanja posebne cijene u određenom periodu (npr predsezona, sezona, postsezona).

Sve što je potrebno je da se ulogujete u vaš administratorisi dio i definišete jedan ili više perioda sa posebnom cijenom. Nakon što ste upisali posebnu cijenu, ista će biti navedena gostu a program za kalkulaciju cijene vodi računa o periodu rezervacije i takvu cijenu prikazuje kao ukupnu.

Uputstvo o postavljanju posebne cijene pogledajte na ovom linku

U menadžerskom dijelu portala, imate dugme "Prihvaćene rezervacije". Kad kliknete na ovo dugme, izlistaće vam se sve rezervacije koje ste prihvatili odnosno, imaćete uvid u istoriju svih realizovanih rezervacija.

Nakon što je menadžer stana prihvatio zahtjev za rezervacijom, Gost o tome biva obavješten putem email-a i taj posljednji email je ustvari i potvrda rezervacije. Na samom dnu Potvrde rezervacije postoji link za otkazivanje rezervacije. Ovo se koristi u slučaju vanrednih okolnosti ili okolnosti više sile.

Vlasnik stana (menadžer) ima mogućnost da svaki Zahtjev za rezervacijom pregleda, prihvati ili odbaci. Odbacivanje rezervacije se radi u slučaju kada je Zahtjev nepotpun, neprecizan ili netačan.

Menadžer ima mogućnost da istinitost zaprimljenog Zahtjeva za rezervacijom dodatno iskontroliše i potvrdi. Ukoliko mu se gost ne javi na kontakt koji je naveo u elektronskom zahtjevu, Menadžer ima mogućnost da i u ovom slučaju odbaci Zahtjev za rezervacijom.

U izuzetnim slučajevima, Menadžer ima mogućnost da Zahtjev odbaci ukoliko mu je stan zauzet a to nije evidentirao putem menadžerskog dijela portala. Ovo naglašavamo je IZUZETNO pravilo a ne praksa jer se svi manadžeri moraju pridržavati Pravila ponašanja na portalu detaljno opisanim ovdje.

Nakon što Zahtjev za rezervacijom bude zaprimljen, menadžer ima mogućnost da isti pregleda i da putem telefona ili email-a kontaktira Gosta direktno.

I pored navedenog, postoje situacije kada se Gost jednostavno ne pojavi a nije ostavio depozit rezervacije kao garancija u slučaju nedolaska. Ovo su situacije na kojima treba kontinuirano raditi i sistem unapređivati.

Portal mojStan moli sve menadžere da ukoliko imaju saznanja da ovakve goste prijave administratorima kako bi bili postavljeni na crnu listu i ubuduće im sve usluge bile uskraćene.

Obavještenje je moguće na 2 načina. Putem email-a i putem mobilne aplikacije telegram.

Poruke obavještenja šalju se u trenutku podnošenja zahtjeva. Zato je važno da svi menadžeri podese email aplikaciju na način da čuju kad pristigne nova email poruka, jer će putem nje ubuduće biti obavještavani o pristiglim zahtjevima za rezervacijama koji su dužni da pregledaju a potom da prihvate ili odbace ukoliko su nepotpuni.

Kada je u pitanju podešavanje obavješenja putem mobilne aplikacije Telegram, za to smo napravili Uputstvo.

Cilj portala mojStan je da smanji nepotrebnu telefonsku komunikaciju i svim našim menadžerima olakša posao.

U tom smislu, nećete primati telefonske pozive, ukoliko sami ne budete imali potrebe da kontaktirate gosta. Takođe, neće biti neophodno ni da se redovno prijavljujete na menadžerski dio portala da provjerite da li postoje rezervacije na čekanju.

Sve ide putem email obavješenja i Telegram obavještenja. Više informacija ovde.

Mnogo je razloga za ovo.

Krenimo redom:

 1. Fotografije su najvažniji i odlučujući parametar da li će neko izabrati baš vaš stan a ne neki drugi. Predlažemo da angažujete profesionalnog fotografa sa profesionalnom rasvjetom. Ova investicija će vam se višestruko vratiti.
 2. Kvalitetan opis stana. Da li će neko izabrati vaš stan ukoliko je opis stana loš, gramatički neispravan, neprecizan, nedorečen i sl. Portal mojStan nudi dodatnu uslugu, opisivanje vašeg stana.
 3. Lokacija vašeg stana, koliko je popularna ili ne, ovde baš ne možete puno popraviti ali kvalitetan opis stana i prihvatljiva cijena mogu da apsorbuju lošiju lokaciju.
 4. Cijena, ukoliko ste stavili previsoku cijenu, potpuno je jasno da vas niko neće kontaktirati. Svi menadžeri imaju mogućnost da samostalno koriguju osnovnu cijenu noćenja. Trebate malo probati, da napravite samostalno neke akcije npr. Last minute Akcija za vikend za dvoje i da smanjite cijenu. Ukoliko želite da postavite posebnu cijenu i to imate mogućnost da samostalno napravite.
 5. Besplatan parking takođe važan faktor - cijena dnevnog parkinga varira od zone do grada i kreće se od 2 EUR pa čak i do 15 EUR. Ukoliko neko gost ostaje kod vas u vešednevnom boravku, ovo mu može biti odlučujući faktor u odabiru. Pokušajte da mu pronađete besplatan parking ili ukoliko to nije moguće, onda ga uputite na parking u jeftinijoj zoni parkiranja.
 6. Preduzetnički duh kao važan faktor, da na nekim sitnicama budete u prednosti u odnosu na konkurenciju. Naš prijedlog je da vaše goste dočekujete sa po dvije Coca Cole i dvije mineralne vode od pola litra, 5 kafa (3 u 1) i 2 vrste čaja. Čiste i besprekorno složene peškire i posteljinu, uvijek nove spužvice za pranje posuđa i do uvijek do vrha napunjen deterdžent za suđe. Male šampone za kosu i tijelo, nove papuče za goste. Sve što ne treba da bude u stanu treba izbaciti. Cilj je da stan izgleda kao i hotelski apartman.

Gost dobija potvrđenu rezervaciju kada menadžer njegov Zahtjev pregleda, eventualno ga kontaktira i putem portala POTVRDI rezervaciju. Potvrda rezervacije stiže na email od gosta i upravo se tako i zove.

U izuzetnim ili vandredim okolnostima - slučajevim ovo se može tolerisati. Menadžer treba da Odbaci rezervaciju putem menadžerskog dijela portala.

U svim ostalim (normalnim) slučajevima, menadžer se obavezao prilikom popunjavanja Zahtjev za saradnjom sa portalom mojStan da će poštovati Pravila ponašanja na portalu detaljno opisana ovdje.

Svim menadžerima koji se ovih pravila ne budu pridržavali biće uskraćene usluge a iznos koji su uplatiti neće biti vraćen.

Svakako.

To svim menadžerima predlažemo da urade. Kreirajte jedan ili više zahtjeva, neki odbacite a neki prihvatite, pogledajte kako funkcioniše sistem, obavješenja i kalendar raspoloživosti smještajnih kapaciteta. Provjerite da li vam je nešto nejasno.

Nakon što se uvjerite, prihvaćene rezervacije možete obrisati u menadžerskom dijelu portala - Prihvaćene rezervacije.

Obzirom da smo mnogo truda uložili u izradu platforme za bukiranje, fokus nam je kratkoročno izdavanje.

Izuzetno, možemo da postavimo oglas i za pronalaženje dugoročnog izdavanja bez buking forme, javite nam se.

Portal mojstan.org je fenomenalno sredstvo za rad iznajmljivača smještaja a uveliko će olakšati rad svima onima čije su smještajne jedinice prisutne na ovom portalu.

Ukratko, da li je stan zauzet ili je slobodan u određenom datumu. Za ovo pitanje više nećete morati "konsultovati" vaš ROKOVNIK ili ako ste nešto moderniji vaš mobilni telefon zato što je kalendar raspoloživosti dostupan i vama i potencijalnim gostima. Od sada gosti sami mogu vidjeti da li je stan slobodan u određenom terminu i samo u slučaju da je slobodan, moći će izvršiti rezervaciju.

Da ponovimo, naš sistem posjeduje kalendar raspoloživosti smještaja - ažuran u realnom vremenu. To znači da ako je npr. 02.08.2018. godine vaš apartman rezervisan, to će biti prikazano u kalendaru (obojeno crvenom bojom) i za taj datum neće biti moguće zaprimanje novih razervacija.

Više se nećete morati javljati na telefon i odgovarati na bespotrebna pitanja o stanu, preuzimanju ključeva, plaćanju... Sve sada radite putem našeg portala.

Od danas slobodno možete da ispraznite glavu sa datumima, a da razmišljate na koji način dodatno da unaprijedite ponudu vašeg stana.

Na slici smo naveli izgled kalendara i stavili značenja određenih boja u kalendaru.

Vi ste menadžer portala mojStan. Nakon što vam je stiglo obavještenje na email ili (aplikaciju Telegram) da imate novu rezervaciju, dužni ste da odgovorite na isti.

To ćete uraditi na način da idete na menadžerski dio portala https://www.mojstan.org/mgm i sa kredencijalima koje smo vam poslali na email, pristupite istom.

Ako ste kojim slučajem zaboravili vaše korisničko ime ili lozinku, nije problem, javite nam se putem email-a ili Viber-a i pomoćićemo vam oko toga.

NAPOMENA: Svi menadžeri su dužni da se pridržavaju Pravila ponašanja na portalu, detaljno opisanim ovde.

Nakon što je gost odabrao vaš stan i popunio formular (pogledajte kako se popunjava Zahtjev za rezervacijom), verifikovao svoj zahtjev putem verifikacionog emaila, menadžer je dobio obavještenje o novom zahtjevu putem email-a koji je naveo prilikom registracije stana na naš portal ili putem aplikacije Telegram (ako smo ovo podesili).

Sada ćemo navesti nekoliko koraka koje se očekuju od menadžera (vlasnika stana) da provede kako bi obradio zaprimljenu rezervaciju koja je trenutno u statusu "Na čekanju":

 1. Na adresi www.mojstan.org/mgm i sa kredencijalima koja je administrator portala dostavio putem email-a uradi se prijavljivanje na menadžeriski dio portala (Slika 1.):
 2. Nakon prijavljivanja, prvo dugme (REZERVACIJE), strelica pokazuje koliko u ovom trenutku rezervacija imate na čekanju koje trebate obraditi. Kliknućete na označeno dugme (Slika 2):
 3. Unutar modula za Rezervacije, menadžer vidi sve podatke koje je gost upisao prilikom popunjavanja formulara za rezervaciju. Menadžer sada ima dvije (2) mogućnosti: Da prihvati rezervaciju (4), što nam je svima u interesu ili da je odbaci. (pogledajte u kojim slučajevima menadžer može da odbaci rezervaciju) (Slika 3):
 4. Ukoliko je PRIHVATI, email obavještenje se šalje gostu da mu je rezervacija PRIHVAĆENA i tog trenutka Kalendar raspoloživosti sa ovaj stan je automatski ažuriran te u navedenom periodu nije moguće da se zaprimi nova rezervacija.
 5. Ukoliko je ODBACI (pogledajte u kojim slučajevima menadžer može da odbaci rezervaciju) potrebno je da se napiše razlog odbacivanja (Slika 4):
 6. Klikom na dugme "Odbij rezervaciju", ova rezervacija se uklanja iz sistema i obavještenje o tome se šalje gostu (Slika 5):

Ukoliko vam je dosadašnje iskustvo iznajmljivača pokazalo da ako gost avansira 20-30% od cijene rezervacije da će taj i doći onda trebate da ovaj način poslovanja i nastavite da korisite. Nakon što zaprimite rezervaciju putem našeg portala, imaćete podatke o rezervaciji  (period boravka) i kontakt podatke od gosta. Imate mogućnost da ga pozovite i da mu zatražite uplatu avansa prije prihvatanja rezervacije. Nakon što zaprimite uplatu avansa, uradićete prihvatanje rezervacije na našem portalu.

Ukoliko uplatu avansa praktikujete za svaku rezervaciju, onda ovo takođe možemo staviti u opisu stana kao napomenu za sve buduće goste.

Predlažemo da samostalno odredite načine plaćanja avansa za domaće goste i goste iz inostranstva.