fbpx

Blog

Imate nezadovoljenu želju za prelaskom na viši nivo poslovanja u digitalnom okruženju i potrebu za umrežavanjem u rastućoj industriji turizma?

Predstavljamo vam domaći Web portal za oglašavanje nekretnina za kratkoročno izdavanje (STAN NA DAN) i prodaju na adresi www.mojstan.org

Kada vam neko kaže da je pušen u rad NOVI web portal na kojem se možete informisati o ponudi nekretnina za smještaj u regionu, vi ćete:

a. reći kako vam treba dupla regularna doza kofeina da pregurate dan, a tamo neka aplikacija neka ide na koja hoće vrata, ali što dalje od vas...
b. pomisliti, joj, to mora da je neka prevara, sigurno sve naplaćuju duplo, uzimaju proviziju na svaki piksel, a sa otvaranjem stranice na kojoj piše Početna, počinje i vaša lična propast...
c. OK, šta to nude?

Ovo je članak za vas koji ste tip "Osobe C" i prema odgovoru na gore postavljeno pitanje i inače u životu.

Opšti koncept ovog portala pod nazivom mojStan je takav da treba da bude otvoren prema novim i drugačijim stvarima, boljim ljudima i ljepšim životnim iskustvima. Ovo je korisna poslovna filozofija koja ne samo da ima ekonomsku vrijednost, nego vas orjentiše prema društvenoj zajednici, razumijevajući da je njen razvoj i vaš imperativ. Zato se rado okrećemo za nečim što može doprinijeti da vaša društvena zajednica bude bogatija i uspješnija.

OK, ŠTA WEB Portal NUDI?

Od danas, potpuno BESPLATNO ostvarite saradnju sa portalom www.mojStan.org koji je podrška vašem biznisu i pretvorite vaš stan, apartman, sobu ili cijelu kuću u izvor dobre zarade!

Želite da pružate usluge smještaja i na taj način uđete u svijet iznajmljivanja nekretnina?

Želite da započnete porodični biznis a od kapitala imate “samo” stan, apartman, kuću ili udobno namještenu sobu koju ste spremni da izdajete?

Želite da objavite vašu ponudu i to besplatno i u najkraćem vremenskom periodu da ostvarite maksimalnu zaradu?

Na pravom ste mjestu, jer mi želimo da vam pružimo svu pomoć koju trebate kako biste povećali vidljivost, posjetu i naravno zaradu!

Dokazano je da iznajmljivanje stana po principu Stan na Dan, maksimizuje vaše prihode u najkraćem roku.

Zato vam BESPLATNO i nudimo:

Ukupan broj dolazaka turista u aprilu 2019. godine u Federaciji BiH iznosio je 111.194, što je za 14,3 odsto više u odnosu na april prošle godine, a u odnosu na mart 2019. godine je više za 72,2 odsto.

Učešće domaćih turista u ukupnom broju dolazaka turista bilo je 21,1 odsto, a stranih turista 78,9 odsto. Ukupan broj noćenja turista u aprilu 2019. godine iznosio je 208.379 što je za 17,4 odsto više u odnosu na april 2018. godine, a u odnosu na mart 2019. godine više je za 79,3 odsto. Učešće domaćih turista u ukupnom broju ostvarenih noćenja bilo je 20,1 odsto, a stranih turista 79,9 odsto.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja je ostvaren u okviru vrste Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 94,4 odsto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (9,7 odsto), Njemačke (8,8 odsto), Turske (7,6 odsto), Italije (7,2 odsto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (6,2 odsto) što je ukupno 39,5 odsto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 60,5 odsto noćenja.

Broj raspoloživih kreveta u aprilu 2019. godine u FBiH iznosio je 31.066 što je za 3,5 odsto više je u odnosu na april 2018. godine. Neto stopa iskorišćenosti kreveta za vrstu Hoteli i sličan smještaj na području Federacije BiH iznosila je 25,4 odsto.

Kampanja s ciljem dizanja svijesti o benefitima legalnog iznajmljivanja smještaja i suzbijanja sive ekonomije u oblasti turizma je završena, a prema preliminarnim analizama organizatora - urodila je plodom. Prema podacima analize, već u prvih 10 dana kampanje registracija stanova na dan porasla je 30 odsto, a do kraja kampanje oko 40 odsto.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kaže da su već deseti dan kampanje uvidjeli pozitivne pomake. "Cilj nam je i bio da se stanovi na dan prijave, da možemo da kontrolišemo ko nam dolazi i koliko imamo raspoloživih kapaciteta u gradu", rekao je Stanić.

Dodao je da je, s druge strane, cilj kampanje bio naplaćivanje boravišne takse i paušala za stan na dan. "Drugi cilj je bio da iskontrolišemo i aktiviramo hotele i hostele da plaćaju boravišnu taksu i prijavljuju sve goste", kazao je Stanić.

Najavio je da im je plan da uskoro naprave centralni registar smještajnih kapaciteta. "Želimo da svako ko izdaje smještaj, bio to hotel, hostel, stan na dan, etno-selo ili vikendica, bude prijavljen u ovaj registar i da TOBL u svakom trenutku zna koliko u gradu ima slobodnih kreveta", objasnio je Stanić.

Prema njegovim riječima, ovo je izuzetno važno, posebno ako u grad dolaze veće grupe turista. "Moramo da znamo koliko ljudi je potrebno da se smjesti i gdje možemo da ih smjestimo. Cilj je da sve to možemo saznati jednim klikom", rekao je Stanić.

Iako se već godinama na masovni turizam gleda sa neodobravanjem, a brojni turistički centri iznalaze različite načine da ograniče broj posjetilaca, jeftinih avionskih letova ili kruzera koji dovoze „prekobrojne“, njegov uticaj i dalje je jak i diktira čak i ponudu ključnih destinacija.

Zato pijace evropskih prijestonica nude sumnjivo istu „autentičnu hranu“, zato postaje sve teže osjetiti kako žive lokalci i zato se podižu svojevrsni ustanci protiv korporativnih došljaka, bilo da je riječ o internacionalnom lancu kafeterija u „domovini espresa“, Italiji, ili ulasku hotelskog teškaša među vlasnike pansiona u malom engleskom selu. Istraživanja pokazuju i da su turisti skloni da, uprkos nevjerovatno širokom izboru destinacija, stalno putuju na ista mjesta.

Nigdje se ujednačavanje turističke ponude ne vidi tako jasno kao na „božićnim marketima“, koji niknu širom zemaljske kugle pred veliki hrišćanski praznik. Tako posjetioci u dalekom Singapuru, Šangaju ili Tokiju mogu da uživaju u kuvanom vinu i poslasticama poput „odžak kolača“ ( koji je, u zavisnosti kojoj školi mišljenja se priklonite, nastao u Mađarskoj ili Rumuniji), a sve uprkos tome što ni Božić, ni Nova godina u januaru nemaju veze sa lokalnom kulturom i tradicijom.

U Republici Srpskoj je tokom 2018. godine zabilježen promet od 835 kuća, a najviše ih je prodato u Bijeljini i to po prosječnoj cijeni 44.158 KM.

Najviša prosječna cijena kuće je u Banjoj Luci i to 105.353 KM, a najniža u Višegradu 18.885 KM, podaci su iz Registra cijena nepokretnosti koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP).

Napominju, da su prosječne cijene kuća rađene u lokalnim zajednicama u Srpskoj gdje je ostvareno više od 10 kupoprodaja.

Cijena najskuplje prometovane kuće u Srpskoj lani je iznosila 1.100.000 KM i prometovana je u Banjoj Luci. Taj stambeni objekt je veličine 203 metra kvadratna, a u cijenu je uračunato i zemljište površine 309 metara kvadratnih.

Lani je ukupno prometovano 2.347 stanova i to najviše na području Banje Luke, gdje je i prosječna cijena 1.730 KM po metru kvadratnom.

Hakerski napad koji je u opasnost doveo 500 miliоna gostiju hotelskog lanca Marriott nije izoliran slučaj jer prema istraživanju Symantec-a, čak dva od tri hotela “propuštaju” privatne informacije “na otvoreno”, što je dosta zabrinjavajuće.

Symantec je taj rezultat dobio pregledom više od 1500 hotela u 54 zemlje širom svijeta, a 67 odsto web sajtova tih hotela "propušta" informacije svojih gostiju, a pritom se čak radi o posebnim kodovima koje dobivaju prilikom bukiranja smještaja.

Naravno, sve te informacije potom se prosljeđuju oglašivačkim i analitičkim kompanijama.

Većinom je riječ o slučajnosti, ali to nije bitno jer se događa i gosti nisu zaštićeni. Tako nešto postiže se trackerima, koji čine probleme i drugim web sajtovima, ne samo onima vezanima za hotele. Zato ne čudi što je Symantec ovaj problem uočio kod hotela sa dvije, kao i kod onih sa pet zvjezdica. Dakle, jednako kako oni s lošijom i jeftinijom uslugom ne ulažu novac i vrijeme u zaštitu svojih gostiju, to ne čine ni oni s luksuznom ponudom.

Ipak, u Evropskoj uniji će morati poraditi na načinu rada jer zbog Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) bi mogli biti kažnjeni velikim iznosima. Prvenstveno jer krše uredbu time što bez dopuštenja korisnika prosljeđuju njihove informacije pa im samim time narušavaju privatnost. Kao najbolji primjer onoga što slijedi prestupnicima vrlo lako bi mogao biti upravo spomenuti Marriott.

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo nešto više od 36.000.

Razlog za ovu ekspanziju je definitivno što je niskobudžetna kompanija “Rajaner” od novembra prošle godine uvela letove sa banjalučkog aerodroma. Prvo su uveli letove za Stokholm, Memingem i Brisel, a od aprila i za Berlin.

Cilj uprave Aerodroma Banjaluka jeste da ove godine imaju 200.000 putnika.

Tvrđava Kastel, zajedno sa još tri tvrđave u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, uvrštena je u evropski projekat pod nazivom "Creative History Balkans Tour", koji promoviše kulturno nasljeđe i turističke potencijale u regionu.

Projektom se promovišu četiri istorijske tvrđave – Kastel u Banjoj Luci, Petrovaradin u Novom Sadu, Stari grad u Budvi i Rozafa u Skadru. Idejni tvorac ovog projekta je Exit fondacija iz Novog Sada, a Milica Đilas iz ove organizacije je naglasila da je glavni cilj ovog projekta ujedinjenje regiona u očuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Balkana.

– Smatramo da tu baštinu treba čuvati, ali i unapređivati. Zbog toga smo i pokrenuli projekat povezivanja četiri balkanske tvrđave kako bi one bile što bliže savremenim turistima – naglasila je ona i dodada da će, u okviru ovog projekta, između ostalog, biti izrađene i internet prezentacije sve četiri tvrđave.

Šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju Grada Banje Luke Dijana Grbić, istakla je da je gradska administracija u protekle dvije godine učinila mnogo da Kastel oživi, ali da ima još mnogo posla u tom pogledu.

Iskustvo nesigurnog turističkog tržišta od prošle godine, hotelijeri u Hrvatskoj i vlasnici apartmana ovu sezonu započeli su akcijskim cijenama, last minit ponudama i popustima do čak 35 % i to ne samo za predsezonu, već i u špic sezoni.

I najveći hotelijer Valamar Rivijera, i Plava Laguna, i Liburnija Rivijera, ali i kompanija Bluesun - svi oni su na tržištu prisutni s ponudama posebnih cijena na koje su se prošle sezone odlučivali ipak tek s početkom glavne sezone, kad je negdje u drugom dijelu juna postalo jasno da su godine dvocifrenog rasta broja gostiju prošlost.

Ove godine sudeći prema aktuelnim dešavanjima nema mjesta zabrinutosti s obzirom na to da hotelijeri zapravo pokazuju da su savladali tehniku upravljanja prihodima.

Sanja Čižmar iz kompanije HD Konsalting kaže da je pogrešno porediti ovogodišnju cjenovnu politiku hotelijera s prošlogodišnjom jer je stanje na emitivnim i konkurentskim tržištima bitno drukčije.

Ona vjeruje da većina hotelijera kontinuirano prati svoje boking trendove jer je to jedini način da definišu pravu cijenu u pravom trenutku.

"Davno su prošla vremena kad se u jesen formirala cijena za iduću godinu po sezonama, a onda se više nije menjala. Danas su hotelijerima od pomoći tehnološka rješenja putem kojih je moguće u dnevnoj dinamici pratiti cijene konkurenata i zavisno od vlastitog buking trenda, upravljaju cijenama kroz kanale prodaje", kaže Čižmar.

Imate stan koji izdajete po principu STAN NA DAN? BESPLATNO objavite vaš stan na portalu mojStan.org. Registracija

Prenosimo jedno pismo od našeg korisnika, za koje smo dobili saglasnost da ga objavimo anonimno.

Imam stan koji izdajem na dan. U prošlom periodu morala sam da se dnevno javljam na veliki broj poziva od potencijalnih gostiju. Pitanja koja su postavljali uglavnom su bila ista:

1. da li je stan od tad do tad slobodan?

2. koliko košta?

3. da li ima parking?

4. da li je kuhinja opremljena?

5. kad je ulazak a kad izlazak iz stana?

6. možete li fotografije stana poslati na Viber

7. da li je... itd, itd, itd.

Ako se na ova pitanja dodaju pozivi koje kontinuirano dobijam za iste termine, moj zadatak je da prvo provjerim u rokovniku raspoloživost a potom im kažem da je zauzeto.

Ne treba zaboraviti i veliku količinu podataka koje se moraju zapamtiti, rezervacije, specifični zahtjevi gosta i sl.

Govorim vam ovo jer posao kratkoročnog rentiranja stana nije nimalo jednostavan ako se obavlja na tradicionalan način (papir i telefon).

Onda se desilo nešto, jednog dana, prije tačno 6 mjeseci. Prijateljica mi je preporučila jedan naš domaći portal za oglašavanje nekretnina na nadresi www.mojstan.org

Sa smještajnim kapacitetom od 928 kreveta Bijeljina je lani ostvarila povećan broj noćenja turista za 16 procenata i povećanje turističke posjete za 14,32 odsto, navodi se u izvještaju Turističke organizacije grada.

Bijeljinu je prošle godine posjetilo 34.303 turista, strani turisti ostvarili su 42.019 noćenja ili 63 odsto, a domaći 24.679.

U strukturi dolazaka stranih turista najviše ih je iz Srbije - 42 odsto, Slovenije 9,3 odsto, Hrvatske 9,1 odsto, Austrije 6,8 i Njemačke 5,3 odsto.

Prema podacima Gradske uprave, po osnovu boravišne takse koja iznosi dvije KM ostvaren je prihod od 99.100 KM, što je povećanje u odnosu na 2017. godinu kada je po ovom osnovu prikupljeno 85.124 KM.

U izvještaju se navodi da Bijeljina ima izrađenu turističku kartu, promotivni film, kao i suvenirnicu. Planirano je da kolekcija razglednica grada ove godine bude dopunjena motivima koji promovišu značajne turističke manifestacije u Semberiji.

U Turističkoj organizaciji planiraju dalje jačanje promocije turističke ponude na društvenim mrežama, s obzirom na to da 70 odsto turista koriste internet pri izboru odredišta, pronalasku smještaj i za detaljnije upoznavanje turističke destinacije.

U posljednjih desetak godina razvijeni su brojni poslovni modeli koji se oslanjaju na upotrebu interneta. Sve veća pokrivenost mreže i povećanje broja informatički pismenih ljudi pružila je nove mogućnosti za preduzetnike.

Biznisi koji svoje potrošače ne pronalaze kroz tradicionalne kanale prodaje. U sektoru turizma, novi igrač koji mijenja način na koji sektor ugostiteljstva posluje jeste regionalni portal www.mojStan.org.

Ako se pitate zašto sve više ljudi traži smještaj stan na dan? Odgovor je prost, jednostavnost procesa kupovine, koja je postala moguća sa razvojem internet usluga.

Na portalu ste u mogućnosti da vidite sve potrebne informacije za donošenje odluke što je evidentan napredak u odnosu na protekli period. Konkretno, dat je prikaz apartmana kroz više fotografija, pa možete da vidite kako apartman izgleda u potpunosti. Da li je opremljen svime što vam je potrebno tokom boravka (npr. francuski ležaj, parking mjesto, internet, kablovska televizija, veš mašina, šporet, frižider…), prikaz apartmana na mapi (geolokacija), mogućnost ostavljanja utisaka i komentara i na kraju kalendar raspoloživosti smještajnog kapaciteta u realnom vremenu. Ovaj kalendar prikazuje gostima termine koji su zauzeti tj. slobodni za rezervaciju. Najvažnija stvar je mogućnost samostalnog slanja zahtjeva za rezervacijom pa se na taj nači ostvaruje direktna veza između zainteresovanih strana - gosta i vlasnika stana.

Poštovani saradnici, ideja da besplatno postavljamo akcijske i promo kataloge firmi koje se bave prodajom namještaja za stan ili poslovni prostor predstavlja novi način komunikacije sa vama ali i širom zajednicom.

Kako smo ovo zamislili?

Uobičajena je praksa firme koje se bave prodajom stambenog namještaja ali i poslovnog namještaja ove kataloge izrađuju na mjesečnom nivou kako bi predstavili asortiman svojih proizvoda. Međutim, ukoliko to kod vas nije slučaj, odnosno ovaj katalog izrađujete nešto rjeđe, nikakav problem, dostavićete nam kad ga budete imali.

Na portalu www.mojstan.org, čija je misija "Nekom na dan a nekom za cijeli život" imamo posebnu sekciju za opremanje stana i upravo to je mjesto gdje bismo postavili i vaš katalog. Format u kome bi bili poželjno da nam dostavite vaš katalog je PDF kao uobičajen dokument za ovu namjenu jer su u njemu već uključeni grafička priprema, cijene i kategorije namještaja. Naravno, to ne mora nužno biti pdf ukoliko ga nemate. U ovom slučaju, možete nam u wordu sastaviti opisni tekst sa fotografijama i cijenama.

Nakon što postavimo vaš katalog, reklamiraćemo ga na naše uobičajene načine. Već sljedeći mjesec ili kad budete imali izrađen novi katalog, pošaljite nam i objavićemo i njega.

Knjiga gostiju je aplikacija u okviru portala MojStan za jednostavno vođenje prijava i odjava gostiju u turističkom smještaju. Knjigu gostiju, u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu, OBAVEZNO moraju da vode svi koji se bave uslugama iznajmljivanja smještaja.

Naša Elektronska knjiga gostiju, koncipirana je tako da je mogu koristiti svi iznajmljivači smještaja turistima bez obzira da li se radi o hotelima, apartmanima, privatnim iznajmljivačima ili bilo kojoj drugoj vrsti smještaja.

Podaci o svakom gostu se unose samo jednom u elektronsku knjigu gostiju. Na taj način je potpuno izbjegnut dvostruki ili višestruki unos praktično istih podataka kao što je to slučaj s "papirnatim" knjigama gostiju.

U aplikaciju su uključeni i svi potrebni i propisani podaci. Svi podaci uneseni u aplikaciju ostaju sačuvani, a moguće ih je u svakom trenutku pregledati, promijeniti, nadopuniti, odštampati ili elektronskom poštom poslati bilo kojem saradniku ili poslovnom partneru. 

Trenutno aplikacija je usklađena sa Pravilnikom o obliku, sadržaju i načinu  vođenja knjige gostiju i popisa gostiju, na osnovu člana 11. stava 4.  i člana 43. stava 2. zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („službene novine Federacije BiH“ broj: 32/09) koju je federalni ministar okoliša i turizma, donio je 14.6.2010. broj 06/1-22-1-1122/10 u Sarajevu.

Takođe, aplikacija je usklađena sa članom 31. stav 6. zakona o ugostiteljstvu ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 45/17) i člana 82. stav 2. zakona o Republičkoj upravi ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 118/08, 11/09, 74/10, 86/10, 24/12, 121/12, 15/16 i 57/16), i u skladu sa Pravilnikom o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju u ugostiteljskim objektima za smještaj, koju je donio Ministar trgovine i turizma.

Aplikaciju Knjiga gostiju moguće je koristiti kao sastavni dio paketa usluga ali i kao potpuno nezavisnu aplikaciju od Online Booking sistema Mojstan.org. Za više detalja o paketima usluga pogledajte naš cjenovnik https://mojstan.org/cjenovnik

Postojeći korisnici koji žele da koriste ovu aplikaciju kao uslugu, trebaju poslati na email Zahtjev za uključenje.

NOVI korisnici koji žele da koriste elektronsku knjigu gostiju, trebaju poslati na email Zahtjev za uključenje. Odobrićemo im PROMO period i dogovoriti naknadu za korištenje nakon PROMO perioda.

Prijavite se za ovu uslugu, olakšaće vam život.

Ukoliko bude zainteresovanosti, razvijaćemo ovu usluge i za druge zemlje u regionu.

View the embedded image gallery online at:
https://www.mojstan.org/blog#sigFreeIdb21fc5e72a

Ako tražite novi stan trebalo bi da razmislite o lokaciji i cijeni. Nije isto kada kupujete stan ili kuću. Ipak, možete kupiti stan koji ima idealan feng šui iako ste u zgradi sa drugima.

Feng Shui je drevna kineska nauka o usklađivanju života u saglasju sa snagama Univerzuma. Dovode do životnog boljitka, zdravlja i usaglašene ljubavi:

  • Pomažu da nađete povoljnu lokaciju za stan, kuću, poslovni prostor.
  • Da sredite unutrašnju dekoraciju, okolinu i popravite zdravlje i energetski balans.
  • Usaglasite ljubav i odnos u familiji.
  • Pojačate međuljudske odnose i komunikaciju sa djecom.
  • Napredujete u karijeri i privatnom biznisu.

Slijedi nekoliko savjeta kojih se trebate pridržavati i lako ćete se snaći:

Iako je ostalo više od mjesec i po do najluđe noći, u ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske već uveliko vlada jagma za mjestom gdje proslaviti Novu godinu. Mnogi ne žele da rizikuju i da pred 31. decembar traže mjesto za doček Nove godine pa su već sada odabrali i društvo i ugostiteljski objekat za proslavu, a kako kažu ugostitelji – Slovenački državljani su i dalje najbrojniji gosti iz inostranstva.

U restoranu "Stara Ada" u Banjaluci kažu da su kod njih sva mjesta popunjena već duže vrijeme. "Naše goste će zabavljati domaći bend uz domaću hranu. Najviše gostiju imat ćemo iz Slovenije, Hrvatske i Srbije", kazao je Milenko Maksimović, menadžer u ovom restoranu.

U "Corso pizzeria & baru" u Banjaluci kažu da su kod njih u cijenu od 45 EUR uključeni večera i neograničena konzumacija pića, dok će prisutne zabaviti tamburaški orkestar iz Srbije. "Kod nas rezervišu uglavnom naši stalni gosti, mada smo imali čak upita da cijeli lokal izdamo grupi Slovenca, na šta nismo pristali", kazali su u ovoj piceriji.

U restoranu "President" u hotelu Bosna u Banjaluci kazali su da će građani za najluđu noć u njihovom restoranu morati za hranu izdvojiti 50 EUR a piće se naknadano plaća. "Što se tiče gostiju, uglavnom se radi o visokoj klijenteli. Sve se izda u drugoj polovini decembra", kazali su iz ovog restorana.

Septembar mjesec 2018. godine u BiH je interesantan zbog toga što su gosti ostvarili 160.000 posjeta, što je za 10,2 % više u odnosu na septembar prošle godine.

Sintetički gledano, gosti su u devetom mjescu preko 310.000 noćenja, što je za 9,6 % više u odnosu na septembar 2017. godine. Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih gostiju bilo je cca 27 % dok je za cca 72 % bilo učešće stranih gostiju.

Broj noćenja domaćih turista u septembru bio je viši za 14,6 % u odnosu na septembar 2017. godine. Broj noćenja stranih turista bio je viši za 7,8 % u odnosu na septembar 2017. godine.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (7,4 %), Srbije (7 %), Slovenije (6,4 %), Poljske (6,3 %), Turske (5,1 %), Njemačke (5 %), Italije (4,9 %) i Kine sa (4,4 %) što je ukupno 46,5 %. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 53,5 % noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su turisti sa Malte sa prosječnim zadržavanjem od 6 noći, iz Irske sa 3 noći, Kuvajta sa 3 noći, Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 3, Egipta i Bahreina sa po 2 noći.

Turistima je u septembru 2018. u Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju preko 20.000 registrovanih soba, apartmana i mjesta za kampovanje što je za 6,9 % više u odnosu na isti mjesec 2017.godine.